GingoTalk praznuje prvo obletnico

Posted on
GingoTalk praznuje prvo obletnico

Ob prvi obletnici znamke GingoTalk Petra in Meta z vami delita osebno izpoved, kako sta se znašli na mestu, kjer sta sedaj. Z vsem srcem in dušo sta predani ustvarjanju in predajanju znanja na področju logopedije. Pravita, da se počasi daleč pride, kar pogosto povesta tudi staršem otrok, ki imajo težave na področju govora in jezika.

Kako ste prišli na idejo, da ste ustvarili inovacijo v okviru GingoTalk?

Obe soustanoviteljici znamke GingoTalk sva logopedinji, ki delava v  logopedskih ambulantah z otroki. Pri delu sva opazili trend naraščanja govorno-jezikovnih težav. Statistični podatki kažejo, da ima od 10 do 30% predšolskih otrok težave na enemu izmed področij govorno-jezikovnega razvoja. Delež se po državah razlikuje, trend pa prav tako kaže na naraščanje omenjenih težav, kar je potrdilo najino hipotezo.

Zaradi potreb v praksi sva izdelali prve slovenske logopedske kartice »VEM-POVEM« s priročnikom. V paketu je 300 kartic, razvrščene na posamezen glas slovenskega jezika.  Kartice se uporabljajo za podkrepitev komunikacije v igri, postavlja se struktura stavka, uporabljajo se za spodbujanje fonološkega zavedanja, hkrati pa lahko služijo tudi kot osnova za razvijanje nadomestne in dopolnilne komunikacije za otroke z razvojnimi motnjami.

Ob nastajanju omenjenega strokovnega pripomočka je nastala igriva zelena maskota po imenu »Gingo«. Ker se je v praksi izkazalo, da otroci bolje sodelujejo, v kolikor z njimi vzpostavlja kontakt lutka, sva se odločili, da razvijeva prav posebno lutko z dolgim jezikom in premikajočimi se usti, preko katere bova lahko otroke spodbujali k ponavljanju gibov, ki so primerni za spodbujanje motorike govoril.

S pomočjo testne lutke sva preko naključnega vzorca otrok doživeli potrditev nad zastavljeno idejo, saj so bili odzivi fantastični. V komplet sva dodali tudi kartice z zapisanimi in slikovno prikazanimi vajami za krepitev motorike govoril (v treh jezikih: slovenščina, angleščina in nemščina), ki staršem in strokovnjakom omogočajo vpogled v vaje in jim omogočajo usmeritev, da lahko lutko učinkovito vodijo in spodbujajo otroka k ponavljanju gibov in izpihov, ki so pomembni za izreko določenih glasov.

Slika: Otroka med igro z Gingom (foto: Foto Travnik)

Nam lahko kaj več poveste o »Lutki Gingo s karticami«?

Lutka Gingo ima zadaj v glavi odprtino, v katero vstavimo roko in premikamo usta, hkrati pa lahko v jezik vstavimo tudi prst, preko katerega postane jezik gibljiv.

Lutko lahko sprva uporabimo za navezovanje kontakta z otrokom (npr. otrok z motnjo avtističnega spektra ima težave pri usmerjanju pozornosti na oči, usta in obraz), otrok lahko tako raziskuje Gingova usta, pregleduje zobe, lutka ob tem nameni odziv – otroka lahko požgečka, se glasno zasmeje ali spusti zvok »aaa« ob široko odprtih ustih. V kolikor otrok izkazuje željo po nadaljevanju aktivnosti, si lahko kot cilj zastavimo kakršnokoli interakcijo med otrokom-lutko ali morebitno spodbujanje k vokalizaciji »aaa«.

Ginga lahko predstavimo kot da je zelo lačen in si želi jesti. Ker je zelen, bi rad pojedel veliko zelenega. Otroka tako spodbudimo, da preko konkretnega materiala išče zelene stvari, jih poimenuje, morebiti (simbolno) razreže in mu jih položi v usta. Gingo seveda ob tem močno žveči in ker si je umazal zobe, si jih mora še očistiti. Ampak pozabil je kupiti zobno ščetko! Zato izvede »čiščenje« kar z jezikom – z vajami motorike govoril.

Lutka je odličen pripomoček za premagovanje stisk in čustvenih težav, ko je otrok v skupini ali individualni terapiji pretirano zadržan. Gingo je tako zabaven lik, ki pogosto pade, se udari, velikokrat zmoti, lahko je zaspan ali izredno vesel (npr. ko želimo otroku dvigniti razpoloženje in premagati strah).

Gingo je lahko tudi lik, ki zelo rad telovadi, vendar ne z rokami ali nogami, temveč z »jezikom«. Tako prične kazati, kako se je naučil dvigniti jezik do nosu, vendar mu lahko že v prvem poskusu ne uspe, zato poskusi še dvakrat, trikrat… neuspešno. Tako spodbudi otroka, da mu on pokaže, kdo ima večji jezik, kdo ga zmore dvignit in podobno. Ginga lahko v terapiji večkrat predstavimo, kako nečesa ne zmore, vedno na zabaven način. Včasih pa mu le uspe, posebno takrat, ko mu kakšno vajo uspešno pokaže otrok.

Tako se otroci z Gingom poistovetijo, saj pogosto tudi sami ne zmorejo ponoviti vseh vaj, sploh če imajo večje težave z motoriko govoril. Otroku v nadaljevanju predstavimo zgodbo, da bosta sedaj skupaj telovadila – ob tem so priložene kartice z vajami vodilo tako odraslemu (staršu, strokovnjaku) kot tudi otroku.

Kako se širi ideja znamke GingoTalk v Sloveniji in drugod po svetu?

Lutko Gingo smo prvič predstavili skupaj z ustanovitvijo znamke GingoTalk aprila 2020. Pričeli so jo pozdravljati predvsem starši, vzgojitelji, učitelji, specialni pedagogi in logopedi iz Slovenije, kar je bilo pričakovano, saj smo najprej želeli prikazati nove pridobitve prav na domačih tleh. V zadnjih mesecih se trudimo, da bi nas opazili tudi na mednarodni ravni. Opažamo trend prepoznavanja naše znamke oz. produktov v sosednji Hrvaški, zanimajo se tudi v Nemčiji, Španiji ter na Norveškem.

Ali ob svoji prvi obletnici nameravate izdati kakšen nov produkt?

Tako je, prav v mesecu aprilu ali maju 2021 načrtujemo izdajo posebne knjige z zgodbami o našem Gingu, ki bo malemu bralcu omogočala, da se bo preko njegovih kratkih pripovedi učil in poskušal doseči posamezni cilj določene zgodbe. Knjiga je v zaključni fazi izdelave in jo že nestrpno pričakujemo!

Ali za ustanove oziroma posameznike izvajate tudi predavanja?

Res je, v kolikor bi na kateri izmed vzgojno-izobraževalnih ali zdravstvenih ustanov, društev ali drugje želeli izvedeti več o spodbujanju govorno-jezikovnega razvoja otrok, nam lahko pišete na e-mail info@gingotalk.com in se dogovorimo za izvedbo delavnice ali predavanja.

Če si kdo želi sodelovati z vami ali preizkusiti vaše produkte, kaj mu svetujete?

Stopite v kontakt z nami. Poglejte našo spletno stran www.gingotalk.com, FB ali IG profil GingoTalk. Pripravljeni smo sodelovati tako s vzgojno-izobraževalnimi kot tudi zdravstvenimi ustanovami, posameznimi terapevti, učitelji ter drugimi strokovnimi delavci. V kolikor imate idejo, kako bi lahko sodelovali, sva odprti za vprašanja in sodelovanja. Ne odlašajte, pišite nama!

0 delitev